Turnul în formă cilindrică construit în secolul al XV-lea de Vlad Țepeș peste rămăşiţele unei biserici. Ce se întâmplă dacă urci în el cu persoana iubită

Nu există român care să nu fi auzit de Turnul Chindiei și de numele domnitorilor care au domnit la Târgoviște, precum Vlad Țepeș, Constantin Brâncoveanu sau Radu cel Mare. Legenda spune că dacă urci în turn împreună cu persoana iubită, nu vei mai pleca niciodată din Târgoviște.

Turnul Chindiei, ridicat de către domnul Vlad Ţepeş, în timpul celei de-a doua domnii
Turnul Chindiei, ridicat de către domnul Vlad Ţepeş, în timpul celei de-a doua domnii

Turnul Chindiei datează din secolul al XV-lea și face parte din ansamblul de monumente „Curtea Domnească”. A fost construit de Vlad Țepeș în a doua sa domnie și a fost folosit inițial în scopuri militare, ca turn de veghe și de pază, foişor de foc, dar şi pentru stocarea tezaurului. Cercetările făcute în urmă cu câțiva ani au scos la iveală faptul că impresionantul turn a fost construit peste pridvorul bisericii-paraclis construită de Mircea cel Bătrân care însă acum nu mai păstrează decât urme ale zidurilor altarului și naosului. Pronaosul se află sub actualele ziduri ale Turnului Chindiei.

De unde provine numele turnului

Motivul pentru care astfel de turnuri erau construite într-o reședință domnească era acela că jucau un rol defensiv important în timpul asediilor. Între secolele XV și  XVII, turnul a fost folosit și ca închisoare a Curți Domnești. O cameră mică a fost prevăzută în acest scop la parter. Clădirea măsoară 27 de metri în înălţime şi 9 metri în diametru și se spune că cine urcă în el se îndrăgostește iremediabil de Târgoviște. Între anii 1847 şi 1851, a fost înălțat cu 5 metri, când a fost complet restaurat de către domnitorul Gheorghe Bibescu.

Numele turnului Chindiei provine probabil de la faptul că, pe lângă rolurile deja menționate, de aici era ticluită și semnalată ora spre apus, adică la chindie, pentru a opri circulația oamenilor în timpul nopții. După acest moment, era interzisă intrarea sau ieșirea din oraș pe tot parcursul nopții, iar locuitorii nu aveau voie să se deplaseze pe străzi sau să aprindă focuri de tabără care puteau fi văzute de la distanță.

Întrucât nu există dovezi clare cu privire la mormântul lui Vlad Țepeș, și faptului că şi-a trăit cea mai mare parte a domniei sale la Târgovişte, istoricii spun că trupul domnitorului se află sub turnul Chindiei sau în Mănăstirea Dealu, unde este și capul lui Mihai Viteazul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
regina letizia a spaniei foto annie leibovitz jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image png
tren ceausescu jpg
Regina Elisabeta a II a jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
NUPO   regim de slabire (2) jpg
image png
ceai oolongjpg jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net